El patriarcat també contra els homes.

Spread the love

El patriarcat també contra els homes

El patriarcat també contra els homes. Si, així mateix ho heu llegit, no heu llegit malament, és així. Fa un temps que estem escrivint sobre com veiem el feminisme. Però avui reflexionem sobre el post que acabeu de llegir (Gràcies fins sempre. Part2).

Ens trobem moltes vegades que quan s’escriu o s’opina sobre feminisme i en contra del patriarcat, molts homes se senten ofesos per què consideren que els posem a tots en el mateix sac.

Doncs bé com dèiem un dia, que parlem del masclisme i les injusticies del patriarcat, no és parlar en contra de tots els homes. De fet, el patriarcat i el masclisme va en contra no tan sols de les dones, sinó també dels mateixos homes.

Comencem pel cas del relat.

Avui en el nostre relat, hem plantejat una situació molt concreta, una agressió d’un home ( acompanyat de col.legues) a un altre home.

Però analitzem la situació, un home podríem suposar un Mascle alfa o algú que se’n sent, agredeix a un altre home, per haver estat amb “la seva puteta” O sigui, “la seva possessió”.

Partim de la base, que en la primera part del relat, la noia li demana ajuda a l’agredit avui, per què el company li ha pegat una pallissa per enèsima vegada.

L’agressor no només agredeix a la seva companya habitualment fins que ella demana ajuda i decideix marxar. Si no que quan sap que la noia que per descomptat es de la seva propietat i en fa el que vol, el deixa ja no només perquè n’estigui farta de pallisses, sinó per què se sent atreta per un altre i a sobre és corresposta, no pot aguantar l’orgull de mascle ferit.

Anem a pams:

La noia és propietat seva, per tant només pot fer-ne ell el que vulgui i ella ha d’obeir.

Quan ella, decideix, opina o actua com a ell no li agrada, pallisses, crit i el que faci falta perquè la propietat obeeixi. Però no tenint-ne prou, quan ell sap que ella ha estat amb un altre, reacciona.

Al tanto amb la reacció.

Però com reacciona? No en té prou amb una pallissa, amb els seus col.legues, no seria prou “denigrant” A banda segons ell, el tracta com una puteta com si fos “la noia” La “seva puteta” No tenint-ne prou li vol refermar que el tracta com a una dona, ja veiem que no hi ha dubte del tractament de ser inferior que mereixen les dones. I per tant quan vol venjança l’agressió és tractar-lo com a una dona.

Aquí, podem veure com les agressions sexuals cap a altres homes la majoria de vegades són curiosament, per deixar-los clar que són tractats com dones. Per raons com les del relat, per agressions homòfobes, o per demostrar el seu poder cap a l’altre i la submissió que volen aconseguir.

Però sempre, amb la visió al cap que l’agressió sexual menysté per què se’ls ataca la masculinitat i se’ls converteix en dones ( que per ells són possessions i per tant coses inferiors, en tant en quan em pertanys, no ets un igual.) i per això si vull denigrar un home, el penetro com a una dona.

Partint de tot això, dèiem que el patriarcat també va en contra vostre, no només per les raons exposades, com deia si no estàs disposat a formar part d’una societat hetero patriarcal, en gran mesura blanca, amb unes normes concretes, no encaixaràs.

Llavors et trobaràs que certes premisses que són vàlides per ser un home com cal ni t’ajuden, ni et fan sentir còmode.

Com fer-ho?

La manera com criem els nois els fa molt mal. En reprimim la humanitat. Definim la masculinitat de manera molt limitada. La masculinitat és una gàbia dura i petita i nosaltres hi fiquem els nois. Ensenyem els nois a témer la por, la feblesa, la vulnerabilitat. Els ensenyem a amagar la seva verdadera identitat, perquè han de ser, com diuen els nigerians, homes durs.

El patriarcat també contra els homes

Aquestes són paraules extretes del llibre “Tots hauríem de ser feministes” de Chimamanda Ngozi Adiche,

de la que d’altres vegades ja hem fet referència. La veritat és que després de llegir, viure i passar per experiències, cada vegada tenim més clar que vosaltres homes, també us heu de revelar. També us heu d’aixecar i fer callar a aquells que davant vostre diuen, fan o riuen de situacions masclistes.

Fàcil?, no ho és gens, ho sabem, no oblideu que les dones portem patint-ho des de temps immemorials, però com van fer les sufragistes, la Rosa Parks i tantes i tantes dones que avui en dia seguim alçant-nos i no callant, heu de tenir el valor de fer-ho.

D’alçar-vos i diguin el que diguin fer-los callar, per nosaltres i per vosaltres, que vegin que no els ho consentiu, no els rieu les gràcies, no és cap menysteniment ser una dona, per tant que no hi ha opció a assetjar fent-vos sentir dones, per què ser dona no és ser ni inferior ni vergonyant.

La suposada duresa, valor, força, de l’ home de veritat, no és més que un engany, com diu Chimamanda, una gàbia dura i petita, on no es pot ser lliure per ser un mateix, plorar, demanar ajuda, reconèixer que el que suposadament ens hauria d’agradar no ens agrada, o el que ens agrada ho hem d’amagar.

La gran gàbia.

Una gàbia on demanar una simple abraçada o aixecar-se i dir fins aquí hem arribat davant meu no parlis així de les dones, o no tens raó això és masclista. Es fa molt difícil. I no parlo de defensar una amiga o la vostra parella, o una dona que està sent assetjada pel carrer. Que també, per què en aquell moment necessitarà ajuda. Parlo de quan esteu sols en grup, només homes, amics o companys de feina, fins que els masclistes no vegin que vosaltres mateixos, els seus col.legues no els ho consentiu, no acabarà de canviar, i el canvi és necessari per tots, per nosaltres i per vosaltres, per què el feminisme tracta d’aconseguir una societat lliure i respectuosa, en moments igualitària , en moments equitativa, per tots, sigui el que sigui el sexe de naixement o el gènere del qual ens sentim identificats.

Amb tot això, esperem que entengueu que el feminisme no tracta de defensar només les dones, que si, però el feminisme és molt més, feminista és aquell que vol els mateixos drets per totes les persones. Que no tolera una societat prepotent que no valora que les diferències no només s’han de respectar per què hi són, s’han de respectar per què tots som persones sense més drets els uns que els altres. Per això diem que el patriarcat també va contra els homes, per què, en definitiva va només a favor d’unes premisses molt concretes i que ens encotillen.


Deixem aquí Qui som per tots els que ens llegiu per primera vegada.

El patriarcat també contra els homes.
Una gàbia, una paret, que entre tots és com s’ha de vèncer.

Be the first to reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.